Sarika Achaibar wilde voedingsassistent worden en volgde daarom de opleiding Voeding en Hospitality in Zorg en Welzijn bij Threewise zorgacademie. In januari 2023 behaalde ze het mbo-certificaat, een maand later ging ze als voedingsassistent aan de slag bij Florence. “De opleiding zat vol met informatie die je als voedingsassistent in de praktijk dagelijks kunt toepassen.”
Sarika werkte 23 jaar bij een bank in Suriname. Drie jaar geleden emigreerde ze met man en kind naar Nederland. Ze werd thuishulp maar wilde zich verder ontwikkelen. Sarika maakte gebruik van het STAP-budget van de overheid en volgde de opleiding Voeding en Hospitality in Zorg en Welzijn. “Ik had interesse in het vak van voedingsassistent en wilde verder, vandaar mijn keus voor deze opleiding.”
Sarika vond het onderdeel allergenen het lastigst, dieetleer het leukst en erg nuttig. “Dieetleer bevat veel informatie die je in het werk als voedingsassistent toepast, zoals glutenvrij dieet, vezelverrijkt dieet en vochtarme diëten voor mensen die kampen met nierproblemen.”
In haar werk wil Sarika bewoners op hun gemak stellen, vertelt ze. “En ervoor zorgen dat ze eten, want dat is belangrijk. Willen ze het niet dan moet je hen stimuleren om toch iets te nemen.” Dat gaat niet altijd makkelijk. Hoe krijg je mensen die echt niets willen toch zo ver dat ze iets nemen? Sarika: “Een schouderklopje geven, op hun gemak stellen. Tonen wat je kunt aanbieden. Vragen of je wat voor de bewoner kunt klaarmaken. Wat lust hij of zij?”
Tijdens haar opleiding liep ze acht weken lang twee dagen in de week stage in een verpleeghuis van Evean. Over het omgaan met de bewoners: “Mensen vertellen je niet altijd het hele verhaal. Ze zeggen dat ze zich goed voelen, maar als je goed kijkt, zie je dat ze pijn hebben en dus geen eetlust.”
Die mensen hebben extra aandacht nodig. Een kwestie van goed kijken, goed luisteren en doorvragen, zegt Sarika. “Dat leerden we tijdens het vak communicatie. Zo zat de opleiding vol met informatie die je als voedingsassistent in de praktijk dagelijks kunt toepassen. Ik denk dat wij met z’n allen nog veel plezier van de opgedane kennis gaan krijgen. En de mensen voor wie we moeten zorgen ook. Daar gaat het uiteindelijk om.”
Dit verhaal is een onderdeel uit een artikel van het vakblad Uitblinkers in de Zorg dat in maart 2023 is verschenen. Het volledige artikel lees je hier. Foto: Sjoukje Kilian