De subsidieregeling SectorplanPlus valt goed bij werkgevers in de zorg, blijkt uit onderzoek van bureau Bartels in opdracht van brancheorganisatie RegioPlus. Veel zorgorganisaties hebben de regeling gebruikt om personeel aan te trekken en te behouden.
Gedurende vijf jaar stelde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 420 miljoen euro beschikbaar voor scholing en behoud van medewerkers in de sector zorg en welzijn, genaamd SectorplanPlus. Afgelopen augustus liep de subsidie voor dit jaar af.
In de afgelopen vijf jaar hebben meer dan 3.800 zorgorganisaties de regeling gebruikt. In totaal zijn er ruim 231.000 zorgmedewerkers geschoold en getraind. Vooral de branche VVT heeft de regeling enthousiast ingezet, blijkt uit het onderzoek. Voornamelijk BBL-trajecten of korte scholingen zijn populair om te bekostigen met SectorplanPlus.
De helft van de scholingen is voor nieuwe instroom geweest. Zorgorganisaties vinden het fijn dat ze met de regeling zowel nieuwe medewerkers kunnen aantrekken als deze instroom direct opleiden. De andere helft betreft scholingen voor praktijk- en werkbegeleiders en training en scholing van zittende medewerkers. Deze trajecten zijn voornamelijk gericht op het behoud van zittende medewerkers en remmen daarmee de uitstroom. Medewerkers voelen zich namelijk na scholing meer verbonden met de organisatie en halen ook meer plezier uit hun werk.
Zorgorganisaties zien graag dat de subsidieregeling wordt doorgezet. Op deze manier kunnen zij de benodigde deskundigbevordering blijven bieden. Wel hopen zij dat de aanvraag- en verantwoordingsprocedure simpeler wordt en er duidelijke informatie komt over de mogelijkheden, de voorwaarden en de uitbetaling van de subsidie.
Heb je vragen over SectorplanPlus of andere subsidiemogelijkheden voor de zorg? We bespreken het graag!
Lees ook:
Subsidie voor opleidingen in de zorg: 6 opties voor werkgevers