Diploma’s afschaffen, werkend leren en modules invoeren, zodat je nieuwe medewerkers meteen kunt inzetten in de zorg. Dit was een van de suggesties die naar voren werd gebracht tijdens het symposium ‘Ontdek kansen op de arbeidsmarkt’. Dit symposium van branchevereniging WijGastvrij werd georganiseerd op 7 december in het ZiN Inspiratielab van Van Hoeckel (Sligro).
Roland de Groot, directeur van Threewise zorgacademie en van e-learningplatform Knowledge Monk, is van oordeel dat veel medewerkers in de zorg helemaal niet zitten te wachten op het leren van stof waarvan ze later maar een heel klein deel gebruiken. “Veel mensen willen aan de slag.”
De Groot is er voorstander van om mensen die zijn geworven en geselecteerd direct aan het werk te zetten. “Dat is fijn voor de organisatie en fijn voor de mensen die meteen nuttig werk kunnen doen.” Als voorbeeld bracht hij de functie helpende naar voren. Die ondersteunt cliënten met zaken als wassen, aankleden en steunkousen aan- en uittrekken. Maar voordat het zover is moet hij of zij allerlei vakken doorlopen zoals rekenen en Nederlands. De Groot: “Je moet allerlei dingen leren die je misschien helemaal niet nodig hebt, voordat je die steunkousen mag aantrekken.”
Dat kan anders, aldus De Groot. Hak dit alles in modules (onderdelen), stelt hij voor. “Bijvoorbeeld de module steunkousen aantrekken. Met een stukje basis erbij wordt zo’n medewerker dan heel snel klaargemaakt voor bepaalde werkzaamheden. Je kunt dit toepassen bij verzorgenden, helpenden en voedingsassistenten. Ga ze niet vervelen door ze drie jaar in de klas te laten zitten, laat ze gewoon hun werk doen.”
>>> Lees ook: ‘Modulair onderwijs sluit aan bij passie en talenten van mensen’
Om vervolgens een suggestie te poneren: wat zouden jullie ervan vinden als we de diploma’s allemaal overboord gooien? Dat leverde wat gesputter op, want hoe weet je als werkgever dat mensen bepaalde dingen kunnen? En wordt het niet al te vrijblijvend?
De Groot liet weten dat de werkgever garanties kan krijgen dat medewerkers bepaalde handelingen kunnen uitvoeren. Modulair onderwijs en werkend leren zijn niet vrijblijvend, zo werd duidelijk. “We willen kiezen voor mensen die er met passie voor gaan. En dan leren we ze wel wat ze moeten weten en kunnen.”
Bron en foto: Uitblinkers in de zorg / WijGastvrij
Wil je meer weten over modulair onderwijs in de zorg? We bespreken het graag!