Rode Kruis Ziekenhuis zet in op kennis van medewerkers eten en drinken

In het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk gingen zorgassistenten in 2024 verder als medewerkers eten en drinken onder het Facilitair Bedrijf. Om de medewerkers over dezelfde en voldoende kennis te laten beschikken, volgen ze gefaseerd de opleiding Voeding & Hospitality van Threewise zorgacademie. Teamleider Natasja Deeterink en coördinator eten en drinken Joëlla Idema delen hun ervaringen. “Ik merk dat ik nu steviger in mijn schoenen sta op de werkvloer.”

Natasja heeft als teamleider de dagelijkse leiding over 45 vrouwelijke medewerkers eten en drinken. Deze vallen sinds 2024 onder het Facilitair Bedrijf en het Hoofd Hospitality, waar ze eerst onder Zorg vielen. “De huidige medewerkers eten en drinken heetten toen zorgassistenten”, licht Natasja toe. “Nu is er meer focus op voeding en werken alle medewerkers eten en drinken als één groep. De medewerkers kunnen flexibel worden ingezet over de afdelingen. Dat is heel fijn, al is het roostertechnisch wel een uitdaging.”

Om te zorgen dat iedereen dezelfde kennis heeft, volgen alle nieuwe medewerkers sindsdien de opleiding Voeding & Hospitality. Ook bestaande medewerkers konden in de eerste ronde kiezen om de opleiding te volgen, waar vier medewerkers op in gingen. “Uiteindelijk willen we iedereen de opleiding laten doen”, aldus Natasja.

Interessante onderwerpen

Joëlla is sinds april 2024 medewerker eten en drinken in het Rode Kruis Ziekenhuis en inmiddels ook coördinator. Ze zat in de eerste lichting van tien personen die de opleiding Voeding & Hospitality volgde. “Voor mij was het verplicht, maar ik wilde het zelf ook graag omdat ik uit een andere sector kom. Nu ik de opleiding heb afgerond, merk ik dat ik met de opgedane kennis steviger in mijn schoenen sta op de werkvloer.

Je leert natuurlijk veel over voeding, bijvoorbeeld over allergenen en voedingsstoffen. Maar ook over andere interessante onderwerpen zoals ziektebeelden, communicatie en hoe je als collega’s met elkaar omgaat en samenwerkt. Het is goed om daar als team mee bezig te zijn.”

Meer over de incompany opleiding Voedingsassistent

De voedingsvisie van het ziekenhuis

Natasja benadrukt hoe belangrijk de medewerker eten en drinken is in de voedingsvisie van het ziekenhuis. “De medewerker adviseert patiënten wat zij het beste kunnen eten en drinken. Ook als iemand slecht eet, proberen we die patiënt te motiveren om toch iets te eten, eventueel in overleg met de keuken en verpleegkundigen. Dan moet je wel kennis hebben van voedingsvoorschriften en praktische toepassingen, bijvoorbeeld hoe iemand moet zitten om goed te kunnen eten.”

In de voedingsvisie van het Rode Kruis Ziekenhuis is duurzaamheid een van de speerpunten. “Waarbij we meer met plantaardige producten willen werken”, licht de teamleider toe. “Dat is best een uitdaging, want eiwitten zijn belangrijk voor het herstel van patiënten en van dierlijke eiwitten wisten we precies wat het effect was. Met plantaardige voeding is dat soms nog een puzzel voor de keuken en diëtetiek. Bovendien zit niet elke patiënt te wachten op plantaardige voeding. Dus dan is het extra belangrijk dat medewerkers daar goed op inspelen. Want uiteindelijk gaat het om het herstel en de gezondheid van de patiënt.”

De eerste tien medewerkers Eten en Drinken namen in januari 2025 hun certificaat in ontvangst!

Kiezen hoe je leert

Natasja spreekt van ‘een hele fijne samenwerking’ met Threewise voor de opleiding Voeding & Hospitality. “De lesstof is niet alleen leerzaam maar ook erg leuk, inclusief spellen en quizzen. De medewerkers zagen er tegenop om hele lappen tekst te moeten leren, maar de opleiding is prima te doen op de manier waarop Threewise het aanbiedt.”

Joëlla voegt toe: “Je kunt kiezen hoe je iets leert. Dat kan door teksten te lezen, maar ook door filmpjes te kijken en e-learning te doen. Door die interactieve manier van leren blijft het leuk en goed te doen. En de manier waarop docent René van den Berg les gaf, heeft de groep als heel prettig ervaren.”

>>> Ontdek ons opleidingsaanbod

Wijzigingen voor de volgende lichting

Het is de bedoeling dat de volgende groep medewerkers eten en drinken in het najaar start met de opleiding, met wat kleine wijzigingen ten opzichte van de eerste groep. “Uit de evaluatie bleek dat het voor deelnemers best zwaar was om eerst te werken en dan aansluitend een les of training te volgen. Dat gaan we loskoppelen”, vertelt Natasja. “Ook geven we medewerkers wat meer ruimte om opdrachten te maken.” Behalve de opleiding blijft het ziekenhuis voor de overige teamleden trainingen organiseren, zodat de kennis up-to-date blijft.

Elke deelnemer aan de opleiding heeft een ‘ambassadeur’, een collega die helpt en ondersteunt. Joëlla: “In de volgende ronde worden dit collega’s die de opleiding Voeding & Hospitality al hebben gevolgd. Dat zal gezien hun ervaring met de opleiding zeker een meerwaarde zijn.”

Doel van de opleiding

Het doel van de opleiding blijft hetzelfde, namelijk dat alle medewerkers eten en drinken in het Rode Kruis Ziekenhuis over de juiste kennis beschikken. Natasja: “We willen dat iedereen fijn en zelfverzekerd kan werken en de service kan bieden die we nastreven. Uiteindelijk gaat het erom dat de patiënt zich als gast welkom voelt en zo goed mogelijk herstelt.”

Neem contact op Bekijk andere cases