Het al bestaande tekort aan IC-personeel is tijdens de coronacrisis pijnlijk duidelijk geworden. Functiedifferentiatie met zorgondersteuners, zoals IC-buddy’s, blijkt een goede oplossing. Met een leertraject voor IC-zorgondersteuners zorgt Threewise dat de IC-buddy snel kan worden ingezet in het ziekenhuis.
Steeds meer ziekenhuizen schakelen IC-buddy’s in. Zoals het St. Antonius Ziekenhuis, dat er inmiddels 75 in dienst heeft. Zij ontlasten de zorg met minder complexe taken zodat verpleegkundigen juist de complexe taken kunnen uitvoeren. “De medewerkers moeten vooral een strikt protocol kunnen volgen”, vertelt Marieke Koenen, Teamhoofd Chirurgie tegen Max Meldpunt. “We willen natuurlijk de beste zorg leveren, maar we hebben gewoon handen tekort. De artsen en verpleegkundigen zijn nodig aan het bed. Toen dachten we: dan maar geen medisch personeel.”
Theatermaker en IC-buddy Marjon Moed vindt de kwaliteiten uit diverse beroepsgroepen goed passen bij de zorg, aldus Max Meldpunt. “De horecatijgers werken nog steeds ’s nachts, maar brengen bloed in plaats van bier. Stewardessen werken in een ander blauw pakje. En ik ging van cultuur naar corona, maar zing nog stiekem de hele dag. Ook hier blijven de ideeën stromen en mijn hart gaat sneller kloppen.”
De taken van de IC-buddy’s in het St. Antonius Ziekenhuis zijn inmiddels flink uitgebreid. Ze desinfecteren kamers, vullen voorraden aan, sjezen met steps door de ziekenhuisgangen om op tijd spullen naar het lab te brengen, en zorgen dat de koffie klaarstaat wanneer IC-verpleegkundigen uit hun shift komen.
Threewise Zorgacademie, detacheringsbureau Okeedo en CarEducatie hebben gezamenlijk het leertraject ‘De IC Zorgondersteuner’ ontwikkeld. Het verenigt werving en selectie van geschikte IC-buddy’s, theorie via e-learning én onderwijs in de praktijk door opleiders uit het werkveld. Het traject is in overleg met de beroepspraktijk samengesteld door ervaren opleiders.
Vooral Verzorgende IG uit de ouderenzorg, herintreders en studenten geneeskunde zijn geschikt voor het traject, dat als e-learning én als training op de werkvloer wordt aangeboden.
De IC-buddy’s zijn van enorme van waarde, vertelt Frenny de Vries, eigenaar van CarEducatie en zelf ook IC-verpleegkundige. “Door het uitvoeren van voorbereidende werkzaamheden zorgen zij voor extra personeelscapaciteit. Gezien het structurele tekort aan IC-verpleegkundigen is dat niet alleen op piekmomenten, maar ook daarbuiten een oplossing waar wij met dit opleidingstraject graag aan bijdragen.”
Heeft u interesse in het leertraject IC-Zorgondersteuner?
Lees ook:
Opleiding voedingsassistent in het ziekenhuis: dit zijn de mogelijkheden
E-learning in de zorg: alles over online cursussen voor zorgprofessionals