Het verschil tussen BOL, BBL en derde leerweg

Wie een mbo-opleiding volgt, kan meestal kiezen om de opleiding als BOL of als BBL te volgen. Soms is er ook de optie van de derde leerweg. Maar wat is het verschil tussen die drie en welke voordelen heeft iedere variant? We zetten het voor je op een rij.

De drie leerwegen verschillen vooral in het aantal lesuren/praktijkuren, de financiering en hoe lang de studie in zijn geheel duurt.

Wat BOL, BBL en derde leerweg betekent

BOL
BOL is de afkorting van beroepsopleidende leerweg. Met deze leerweg gaat de student de hele week naar school en doet hij praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf, ofwel stage. Met deze opleidingsvariant krijgt de student veel theorie en doet hij een beetje praktijkervaring op bij verschillende organisaties. Meestal heeft de student recht op studiefinanciering. Het aantal verplichte lesuren kan bij volwassen studenten afwijken, omdat zij vaak al relevante leerstof kennen. Volwassenen moeten altijd minimaal twee dagen naar school bij de BOL-variant.

BBL
BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg en is een combinatie van werken en leren. Meestal gaat de student één dag in de week naar school en werkt daarnaast minimaal 610 uur per kalenderjaar bij een leerbedrijf. Meestal krijgt de student hiervoor een salaris. De student leert vooral in de praktijk en krijgt minder theorie dan bij de BOL-variant. Maar de student leert door het werken wel meer over werkprocessen en organisatiecultuur. Vaak betaalt het leerbedrijf de opleiding en ontvangt de student een vast contract na de opleiding. De student heeft bij deze variant geen recht op studiefinanciering.

Bekijk de opleiding Verzorgende IG BBL

Derde leerweg
Zoals de naam het al zegt, is de derde leerweg een derde variant op een mbo-opleiding. Net zoals bij BBL gaat het hier om een combinatie van leren en werken, maar heeft het geen verplichte urennorm vanuit de overheid. De derde leerweg wordt namelijk op maat gemaakt zodat deze aansluit op de eerdere werk- en leerervaring van de student. Hierdoor duurt de studie korter en is deze flexibeler en sneller. Wel heeft de student vaak te maken met instroomeisen. Het leerbedrijf en de student betalen vaak de opleiding samen en soms draagt de gemeente ook iets bij.

>>> Medewerkers opleiden tot Verzorgende IG? Kies voor de verkorte opleiding!

De verschillen tussen BOL, BBL en derde leerweg

BOL BOL BBL Derde leerweg
Duur 2 jaar 3 jaar Afhankelijk van opleiding Afhankelijk van onderwijsinstelling en voorkennis student
 
Begeleidende onderwijstijd (BOT) 1250 uur 1800 uur 200 uur (per jaar) Afhankelijk van onderwijsinstelling en voorkennis student
 
Beroepspraktijkvorming (BPV) 450 uur 900 uur 610 uur (per jaar) Afhankelijk van onderwijsinstelling en voorkennis student
 
Flexibel in te vullen verplichte tijd n.v.t. n.v.t. 40 uur (per jaar) n.v.t.
 
Totaal 2000 uur 3000 uur 850 uur (per jaar) Afhankelijk van onderwijsinstelling en voorkennis student
 
Bekostiging Studiefinanciering Studiefinanciering Leerbedrijf en/of student betaalt Leerbedrijf en/of student betaalt

Bron: Rijksoverheid

Verschil BBL en derde leerweg Verzorgende IG bij Threewise

Verzorgende IG BBL Verzorgende IG derde leerweg
Duur 18 maanden 15 maanden
Lesdagen 45 dagen 33 dagen
Begeleidende onderwijstijd (BOT) 337,5 uur 247,5 uur
Beroepspraktijkvorming (BPV) 1152 uur 960 uur
Totaaltijd 1489,5 uur 1207,5 uur


Welke leerweg (BOL, BBL of derde leerweg) kiezen?

Als jouw opleiding er in verschillende leerwegen is, kun je vaak eerst kiezen tussen BOL en BBL. Als je al weet waar je wilt werken of je hebt simpelweg een maandelijks salaris nodig, dan sluit BBL daar goed bij aan. Als je het nog niet zo goed weet en graag verschillende doelgroepen en organisaties wil uitproberen, past de BOL-variant goed. Dan heb je tegelijkertijd ook veel contact met leeftijdsgenoten. Mocht je al een tijd bij je werkgever werken en graag een bijpassend diploma willen, is de derde leerweg een goede optie. Vaak wordt deze opleiding ook incompany bij de werkgever aangeboden.

Threewise zorgacademie biedt de opleiding Verzorgende IG aan via BBL en de derde leerweg.

Opleiding VIG voor particulieren (3e leerweg)

Opleiding VIG voor werkgevers (3e leerweg) Opleiding VIG BBL voor werkgevers