Duurzaamheidsversneller als aanjager in zorginstellingen

In de slipstream van grote thema’s als het terugdringen van energieverbruik en het verminderen van (medisch) afval scoort voeding steeds hoger op de duurzaamheidsagenda van zorginstellingen. Waar dat nog onvoldoende prioriteit krijgt, helpt Threewise Zorgacademie een handje met de Duurzaamheidsversneller. “Alles draait om bewustwording.”

Threewise begon ooit als trainingsbureau voor de horeca en is zo’n zeventien jaar geleden bij toeval de zorg ingerold, vertelt directeur Bernadette Molier. Het bedrijf werd opgericht door Roland de Groot en Antoine Defesche, die van start gingen in een tijd dat het economisch minder was en de horeca niet zat te springen om scholing. “De eerste grote opdracht kwam van het Haags Medisch Centrum. Dat betekende meteen een kennismaking met een sector die we niet meer hebben losgelaten”, zegt ze lachend.

Zelf ging ze ruim zes jaar geleden aan de slag bij Threewise, dat mensen in de zorg opleidt. Dat gebeurt zowel bij de instellingen zelf als in de vestigingsplaats Rijswijk. “Acht jaar geleden hebben we een mbo-erkenning gekregen en sindsdien zijn we ook een particuliere beroepsopleiding voor de zorg. We bieden verkorte opleidingen aan voor bijvoorbeeld zij-instromers. We hebben zo’n 150 studenten, maar eigenlijk geen jonkies”, zegt ze. De opleidingen buiten de deur lopen uiteen van 1-daagse cursussen tot e-learning en trainingen op de werkvloer. Het trainersnetwerk van Threewise omvat zo’n 25 docenten en trainers.

Bekijk ons opleidingsaanbod

Maatwerk

Threewise en Huuskes gingen niet lang na het aantreden van Molier met elkaar in zee in de Huuskes Academy: de aanbieder van een nieuw programma van e-learningmodules en trainingen met de focus op voeding en gastvrijheid in de zorg. “De zorg is een relatief kleine wereld. Je komt elkaar al snel tegen”, vertelt ze. “Toen we in gesprek raakten, ontdekten we dat Huuskes veel meer aanbiedt dan alleen maaltijden. Zo is de Huuskes Academy ontstaan. Aanvankelijk gepresenteerd als een kast vol met verschillende mogelijkheden, maar in de loop van de tijd steeds meer maatwerk geworden.”

De samenwerking binnen de Academy legde ook de basis voor de Duurzaamheidsversneller, waarmee Huuskes en Threewise zorginstellingen helpen in de noodzakelijke verduurzamingsslag op het gebied van voeding. Zo’n twee jaar geleden zag dit initiatief het licht, ingegeven door de accountmanagers van Huuskes. Zij zagen bij klanten dat die in hun verduurzamingsprocessen vaak nog geen aandacht hadden voor voeding, terwijl dat wel degelijk een factor van belang is.

Ontdek de Duurzaamheidsversneller

Transformatie

“Zorginstellingen moeten als het gevolg van het Klimaatakkoord van Parijs straks aan een reeks eisen voldoen als het gaat om de transformatie naar zorg met een minimale impact op klimaat, milieu en leefomgeving in 2050”, aldus Molier. “In 2030 ligt er een eerste concrete horde, als de CO2-uitstoot met 55 procent moet zijn teruggedrongen. Wat we veel zien, is dat zorginstellingen wel ergens een stip van urgentie hebben gezet, maar die ligt verder weg en is vaak geen prioriteit. Met de Duurzaamheidsversneller haken we daarop in. En dat is in sommige gevallen best noodzakelijk. Want wie nog niets doet, heeft straks een groot probleem. Uiteindelijk gaat het wel om een verplichting.”

bernadette molier

Bernadette Molier

In de praktijk omvat de Duurzaamheidsversneller de detachering van een Threewise-voedingsdeskundige binnen de zorginstelling. Tijdelijk en voor maximaal drie dagen per week, afhankelijk van de vraag, vertelt Molier. “Het eerste wat er gebeurt, is dat we een startbijeenkomst houden. Daar willen we iedereen bij hebben, van cliëntenraad tot Raad van Bestuur. Want het is wel belangrijk dat onze aanpak door de gehele organisatie wordt gedragen. Vervolgens helpen wij bij het opstellen van een voedingsvisie waarin het thema duurzaamheid is verwerkt. Dan gaat het onder meer over het aandeel biologische producten in de voeding, het terugdringen van voedselverspilling en bijvoorbeeld de plantaardige eiwittransitie.”

Impact

Threewise neemt de organisatie tijdelijk bij de hand, vertelt ze. Na het opstellen van de voedselvisie kijken we eerst waar een organisatie nu staat, zie het als een nulmeting. Vervolgens kijken we waar de instelling naartoe wil, wat nodig is om dat doel te bereiken en wat de impact is voor de voedingsassistent die elke dag de maaltijden maakt. Aansluitend helpen we de stappen te zetten die nodig zijn. De instellingen hebben daarbij zoveel mogelijk zelf de regie. “Onze mensen gaan weer weg, het is belangrijk dat zij zelf aan de knoppen zitten.”

Zogenoemde ‘quick wins’ zijn er niet in de verduurzaming van de voedingsstrategie, zegt ze. “Het is niet iets dat je even op een namiddag doet. Alles draait om bewustzijn. Het is cruciaal dat mensen het belang van zo’n aanpak op het netvlies hebben staan. Dat minder verspilling en meer plantaardige eiwittransitie ten goede komen aan een hoger doel, dat op zijn beurt weer betere omstandigheden voor onze gezondheid oplevert. Mensen moeten het belang snappen en het middel omarmen. Als dat gebeurt, dan ben je goed op weg.”


Resultaten

De Duurzaamheidsversneller voorziet in een toolkit met daarin onder meer een inspiratieplatform, communicatiemiddelen, een voedselverspillingsmeter en e-learningmodules. De e-learning ‘Duurzaam eten en drinken in de zorg’ is ontwikkeld door e-learningspecialist Knowledge Monk, een zusterbedrijf van Threewise zorgacademie. Een dashboard geeft inzicht in verbeteringen en resultaten.
De Duurzaamheidsversneller leidt uiteindelijk tot:

  • Een duidelijke voedingsvisie;
  • Meer kennis en bewustwording in de organisatie omtrent duurzaamheid;
  • Minder voedselverspilling;
  • Significante kostenbesparingen;
  • Een hoger percentage duurzame inkoop;
  • Meer plantaardige eiwitconsumptie;
  • Een verbeterde score in de Milieuthermometer Zorg.


Dit artikel is verschenen in het Huuskes-magazine Insights

Naar de Duurzaamheidsversneller Maak een afspraak