Consistenties zijn een belangrijk onderdeel van dieetleer. Maar op wie zijn consistenties van toepassing? En aan welke criteria moet voeding voldoen bij consistenties? Een overzicht.
Consistenties vertellen iets over de structuur van het eten. Sommige mensen kunnen niet goed kauwen en hebben daardoor aangepast voedsel nodig. Er zijn vier verschillende soorten consistenties:
Zachte voeding (zv) is bestemd voor mensen met motorische stoornissen of gebitsproblemen, kauw- en slikmoeilijkheden. De zachte voeding moet makkelijk te kauwen en te prakken zijn. Daarnaast mag de voeding stukjes bevatten.
Gesneden voeding (gsn) is eveneens bestemd voor mensen met motorische stoornissen of gebitsproblemen, kauw- en slikmoeilijkheden. Bij gesneden voeding mogen de stukjes voedsel niet groter zijn dan twee centimeter. Ook de vleescomponent wordt in stukjes van 1 tot 2 centimeter aangeboden.
Gemalen voeding (gm) is bestemd voor mensen met kauw- en slikproblemen, slokdarmvernauwing, darmstenose en voor mensen die een kaakchirurgische ingreep hebben ondergaan. Bij gemalen voeding zijn de producten niet hoger, langer of breder dan 3 millimeter. Vochtverliezende producten worden eventueel gebonden met vezelrijke bindmiddelen.
Glad gebonden voeding (gg) is, net als gemalen voeding bestemd voor mensen met kauw- en slikproblemen, slokdarmvernauwing, darmstenose en voor mensen die een kaakchirurgische ingreep hebben ondergaan. Bij gladgebonden voeding zijn de producten echter dik, lobbig en bevatten ze geen klontjes, brokjes of stukjes.
In de online cursus Dieetleer van Threewise zorgacademie verdiepen deelnemers zich in consistenties en andere basiskennis omtrent dieetleer. Ook is in de e-learning te raadplegen wat de dieetconsequenties per componentengroep zijn voor de warme maaltijd. Voor slechts € 25 volg jij of volgen jouw medewerkers deze online cursus, inclusief het behalen van het Threewise-certificaat!
Lees ook: