Threewise en SVO ontwikkelen Vakschool van de Toekomst

Threewise en SVO vakopleiding food zijn per 1 september gestart met de ontwikkeling van de Vakschool van de Toekomst. Dit innovatieve project, waarvoor subsidie is ontvangen in het kader van Leven Lang Ontwikkelen (LLO), gaat uit van een volledig modulaire onderwijsaanpak waarin individuele behoeften centraal staan.

De vraag naar individueel, modulair onderwijs op maat neemt toe. Het reguliere onderwijs is daar echter onvoldoende op ingericht, vinden onder andere Threewise en SVO. Zij streven met de Vakschool van de Toekomst een revolutionaire LLO-organisatie na waar iedereen elk moment kan binnenlopen om scholing te volgen.

Sportschoolmodel

De initiatiefnemers bouwen aan een leeromgeving waar deelnemers hun eigen leertraject samenstellen. Dit traject bestaat uit modules die elk een specifieke vaardigheid of kennisgebied omvatten. De vakschool, waar je lid van kunt worden, is geïnspireerd op het sportschoolmodel:

• Je gaat er heen om je te ontwikkelen;
• Je kiest zelf hoe lang en wat gaat oefenen;
• Je schrijft je in voor de les die jij wilt volgen;
• Jouw ontwikkelcoach helpt je met het opstellen van een schema en bij je motivatie;
• Regelmatig bespreek je de voortgang met de ontwikkelcoach en stel je doelen bij;
• Je komt en gaat op een tijdstip dat voor jou uitkomt;
• Je kunt je werkgever precies vertellen hoe ver je professionele ontwikkeling is gevorderd;
• Als je een keer zin hebt in iets anders ga je dat doen.

Doorbraak voor bedrijfsleven en onderwijs

De focus op niet-lineair, modulair leren speelt in op de behoeften van werkgevers en werkenden in een veranderende arbeidsmarkt, zo is de overtuiging van Threewise en SVO. Werkgevers willen hun medewerkers snel en doelgericht opleiden waarbij soms, maar niet altijd, een diploma het doel is.

Met de Vakschool van de Toekomst verwachten Threewise en SVO niet alleen een doorbraak te realiseren voor hun eigen branches zorg en food, maar ook voor andere branches en de onderwijssector. Roland de Groot, projectleider vanuit Threewise: “Ik droom al jaren van een school waar leren geen moeten maar mogen is. Een school die deelnemers niet allerlei kennis door de strot duwt waar ze niet op zitten te wachten, maar waar mensen scholing volgen waar ze op dat moment zelf behoefte aan hebben.” Roeland Buijsse, voorzitter van het College van Bestuur van SVO vakopleiding food, vult aan: “Iedereen zal zeggen dat het niet kan en daarom moeten wij het doen.”

Over SVO en Threewise

SVO is een mbo-vakschool met hoofdzakelijk BBL-opleidingen en trainingen voor de versindustrie, versretail, foodservice en horeca. Het opleidingsinstituut Horeca Academie is onderdeel van SVO.

Threewise is erkend opleider voor de mbo-opleidingen Helpende, Verzorgende, Verpleegkundige en Voedingsassistent. Naast de opleidingen biedt Threewise open trainingen en e-learningmodules aan en levert het maatwerktrajecten aan zorgorganisaties.

Beide partijen hebben van 2021 tot en met 2023 samengewerkt rond de modularisering van de opleidingen Kok en Voedingsassistent. Aan de ontwikkelde modules hebben inmiddels meer dan 150 mensen deelgenomen. Tijdens en na dit project hebben de samenwerkingspartners een gezamenlijke visie op ‘leven lang ontwikkelen’ geformuleerd, met de Vakschool van de Toekomst als uitkomst.

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Voor de Vakschool van de Toekomst is subsidie ontvangen vanuit de LLO-Katalysator. Dit is een meerjarig programma vanuit het ministerie waarmee onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs, hogescholen en universiteiten samenwerken met maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven, om zo een stevige impuls te geven aan een leven lang ontwikkelen (LLO).

Het doel van de LLO-Katalysator is om maatschappelijke organisaties, onderwijsprofessionals en het bedrijfsleven voortdurend te laten inspelen op een snel veranderende samenleving en arbeidsmarkt.

Neem contact op Meer over Threewise

Werk je in de zorg of wil jij werken in de zorg en wil je meedenken over de Vakschool van de Toekomst? Leuk! Ga naar deze pagina voor meer informatie en meld je aan.